Lewis Hamilton wint Russische GP voor zijn 100e F1-raceoverwinning

SOCHI, Rusland – Lewis Hamilton werd de eerste Formule 1-coureur die 100 races won met overwinning in de Russische Grand Prix op zondag om de leiding in het kampioenschap te heroveren van Max Verstappen.

Hamilton zakte naar de zevende plaats toen hij in de eerste bocht werd ingesloten, maar vocht terug en passeerde Lando Norris voor de overwinning toen de McLaren-coureur in de late regen op gladde banden bleef en van de baan gleed.

“Het heeft lang geduurd om de 100 te halen en soms wist ik niet zeker of het zou komen”, zei Hamilton. Het was Hamilton’s vijfde overwinning van het seizoen en zijn eerste sinds de Britse Grand Prix in juli.

“Het is een magisch moment”, zei Hamilton. “Ik had er alleen maar van kunnen dromen om hier nog steeds te zijn en deze kans te hebben om deze races te winnen en zo laat in mijn carrière met zulke fenomenale talenten te mogen rijden.”

Hamilton veranderde de voorsprong van vijf punten in het kampioenschap van Verstappen in een eigen voorsprong van twee punten nadat de Nederlandse coureur als tweede eindigde na een dramatische rit vanaf de laatste op de grid. Carlos Sainz leidde de race al vroeg en eindigde als derde voor Ferrari.

Na zijn moeilijke start begon Hamilton op te klimmen met een zware inhaalactie rond de buitenkant van Fernando Alonso, een duel met echo’s van hun seizoen als teamgenoten toen Hamilton in 2007 een rookie was.

Verstappen startte als laatste na een penalty voor een motorwissel in zijn Red Bull, maar sneed door het veld en had Hamilton halverwege in zicht. De Mercedes van Hamilton werkte in de tweede helft van de race beter op de harde banden en de lading van Verstappen leek te zijn vastgelopen toen hij werd ingehaald door de Alpine van Alonso en als zevende bleef steken.

Maar toen kwam de regen en schakelde Verstappen al vroeg over op intermediate banden, waardoor hij een onverwachte podiumplaats kon claimen en de schade aan zijn hoop op een eerste titel kon beperken.

“We hebben vandaag niet zoveel punten verloren, dus dat is echt heel goed”, vertelde Verstappen zijn team over de radio. Een belangrijke vraag voor de rest van het seizoen is of ook Hamilton een extra motor moet gebruiken en een penalty moet nemen.

Er is niet veel regen voor nodig om het verschil te maken in Sotsji, waar de vlakke baan ervoor zorgt dat het water langzaam wegvloeit.

Norris kwam als zevende achter na zijn mislukte gok om op droge banden te blijven, ondanks waarschuwingen van zijn team over hoe glad de baan aan het worden was. Als de regen er niet was geweest, zei Hamilton, “zou het moeilijk zijn geweest om langs Lando te komen. Hij had een geweldig tempo.” Norris had ernaar gestreefd McLaren back-to-back overwinningen te bezorgen nadat Daniel Ricciardo de overwinning pakte tijdens de laatste race in Italië toen Hamilton en Verstappen in botsing kwamen.

Hamilton heeft nu vijf van de acht keer de Russische Grand Prix gewonnen en zijn overwinning zondag zet een schone reeks overwinningen in Rusland voor Mercedes-auto’s voort.

Ricciardo miste het podium voor McLaren ternauwernood als vierde en Hamilton’s teamgenoot Valtteri Bottas werd vijfde na een veelbewogen race voor de Fin. De beslissing van Mercedes om de motor in de auto van Bottas te verwisselen en een penalty te nemen, leidde tot speculaties dat het team Bottas zou inzetten om Verstappen tegen te houden, iets wat het team ontkende. Hoe dan ook, het duurde niet lang voordat Verstappen Bottas voorbij vloog.

Alonso werd zesde voor Alpine, voor Norris en Alfa Romeo’s Kimi Raikkonen. De tweede Red Bull van Sergio Perez werd negende en George Russell pakte het laatste punt voor Williams als tiende. Russell kwalificeerde zich als derde en hield de achterliggende auto’s – inclusief Hamilton, zijn teamgenoot volgend jaar bij Mercedes – een groot deel van het eerste deel van de race vast.

Gerelateerde video:

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Ikwilnaft
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart